Warning: Use of undefined constant is_single - assumed 'is_single' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/79/154279/lene.corebeing.no/public_html/wp-content/plugins/facebook-like-button/inc/fun.inc.php on line 70

Lille Lenes Scene

Verden sett med mine barneøyne

RSS 2.0

Alt du trenger å vite om lytting

Forrige gang skrev jeg om da jeg måtte høre på han matteforeleseren på universitetet. Skrekk og gru.

Jeg vet at coacher er voldsomt opptatt av lytting. Det er visst noe av det viktigste de driver med (stakkars!).

Coachene sier at vi kan lytte på tre nivåer:

Nivå 1: Du lytter til det som foregår inni ditt eget hode. For eksempel: hva du tenker om personen som snakker, hvordan du tolker det som blir sagt, hva du skal gjøre etterpå, hva som er løsningen på den andres problem, hva du skal si når det blir din tur, osv.

Nivå 2: Du har full oppmerksomhet på den som snakker, og lytter intenst til det som blir sagt. Suger alt inn. Ørene er vidåpne og oppmerksomheten knivskarpt rettet mot den andre personen. Egne tanker og tolkninger er midlertidig satt til side.

Nivå 3: Du lytter våkent og oppmerksomt, men med et mykere fokus som fanger inn helheten. Alle sansene er aktive, også intuisjonen. Du er legger merke til skifter i stemning/atmosfære, og hva som sies mellom linjene.

Hm, hvordan passer jeg inn i dette?

Nivå 1 ser ut til å stemme bra med meg. Jeg er opptatt av hva jeg tenker på selv, og jeg vet ofte løsningen før andre har bablet seg ferdig om problemene sine (gjesp).
Dessuten kommer jeg bestandig på noe jeg vil fortelle mens andre snakker, og da synes jeg aldri de blir ferdig. Noen ganger hjelper jeg dem ved å snakke for dem eller avslutte setningene deres. Det blir mer effektivt sånn.

Nivå 2? Ja, det må være hvis noen sier noe veldig spennende eller morsomt. Da er det gøy å høre på med store øyne og åpne ører.

Nivå 3 vet jeg ikke helt om jeg skjønner. «Mykere fokus», «fanger inn helheten» og «mellom linjene». Blir helheten (hvem nå det er) fanget i noe som er mykt, kanskje på en pute? Og hvor er de linjene, kanskje de er tegnet på veggen eller på et papir?
Hm.
Men «stemning» vet jeg om. Den kan jeg nemlig føle. Med en gang – i magen.

Sånn, det var de tre nivåene. Nå vet jeg alt om lytting.

Forresten, vent litt. Det mangler noe. Faktisk et helt nivå!

Hør her, coacher. Dere har glemt det fjerde nivået:

Nivå 4: Du hører bare det du vil høre, og det er det som bekrefter at du har rett.

Dette er et nyttig nivå som jeg bruker ganske ofte.
Mamma og pappa også. Og enda flere jeg kjenner.

Nivå 4 fungerer supert for meg selv, men det er veldig irriterende når andre bruker det.
For da skal liksom de ha rett.
Tenk om bare jeg hadde visst om nivå 4. Det hadde vært noe!

Lille Lene leker coach:

  • Hvilket lyttenivå er du best på?
  • Hva må til for at du skal lytte på nivå 2?
  • Hvor ofte bruker du nivå 4?

Skriv gjerne en kommentar under. Morsomt å høre hva du mener!

OFF

Categories: Uncategorized

ahg


Søk

Lille Lenes Scene


Her er det stemmen til mitt indre barn som får utfolde seg.
Rett på sak og med glimt i øyet.
Kos deg!
Hilsen Anne Helene Grøntoft