Warning: Use of undefined constant is_single - assumed 'is_single' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/79/154279/lene.corebeing.no/public_html/wp-content/plugins/facebook-like-button/inc/fun.inc.php on line 70

Lille Lenes Scene

Verden sett med mine barneøyne

RSS 2.0

Dag 17: Takk alle sammen – og et mystisk ord jeg lurer veldig på!

Her sitter voksne Anne Helene (AHG) og jeg og ser på at stadig flere klikker «Liker» på Facebook-siden min. Å, det er så fint og gøy! Jeg bobler og spretter inni AHG, og hun er så glad i hjertet sitt at hun får en liten tåre i øyekroken rett som det er.

Det var bare sååå lurt å slippe meg til, AHG! Jeg har masse gull å by på, vet du! (AHG nikker.) Du skjønner, AHG har følt seg litt flat og uinspirert en stund. Hun har trengt noe som kan live henne opp. Da er jeg selvsagt den perfekte løsningen! AHG har snakket om at det kanskje er overgangsal… (au! der smekker hun meg på fingrene). Gi deg da, AHG, du må da tåle litt!
Nå prøver AHG å fortelle meg at sånt er privat. Aner ikke hva verken «overgangsal…» (au!) eller «privat» betyr. Men det høres ganske voksenkjedelig ut. Og jeg har ikke lyst til å høre på en lang og slitsom voksenforklaring akkurat nå. Så jeg gjør som jeg har lært av døtrene til AHG når de ikke vil høre: jeg holder for ørene og sier «boring!» (tror det er engelsk eller noe sånt).

MEN, det er faktisk et ord jeg lurer veldig på hva betyr. Hør bare hva som skjedde en gang mens AHG og jeg var en og samme jente:

Vi var en gjeng med unger som ville ha med Frank på fire år ut og leke. Da vi ringte på døra der han bodde, sa Atle (en stor og rampete gutt som hadde begynt på skolen): «Spør mora hans om Frank får lov til å pule.»
Pule. Det var et nytt og rart ord. Da moren til Frank åpnet døra, gjorde jeg som Atle sa: «Får Frank lov til å pule?» Hun la visst ikke merke til hva jeg sa, for hun ble så opptatt med å hente Frank og kle på han.
Men jeg skjønte plutselig at «pule» var et forbudt ord, for Atle fnise-hvisket: «Er du GÆÆR’N, du kan ikke si det!» Men hvorfor sa han at jeg skulle si det da?!

Etterpå lurte jeg veldig på hva «pule» kunne bety. Jeg var sprekkeferdig av nysgjerrighet. Men jeg torde ikke å spørre noen voksne, for det var jo et forbudt ord. Hva blir det nest beste i en slik situasjon? Jo, å prøve ut ordet på lillesøster. (I sånne sammenhenger er lillesøstre faktisk greie å ha.)

Lillesøster og jeg satt ved kjøkkenbordet mens mamma var i stua. Jeg grep sjansen, satte øynene i henne og sa med slemme-skremme-stemme: «Når du blir voksen, så må du PULE!» Lillesøster syntes nok det hørtes nifst ut, for hun svarte: «Nei!» «Jo, du MÅ!» sa jeg med enda slemmere skremme-stemme.
Lillesøster begynte å gråte og ropte: «Mamma, ikke sant jeg må ikke pule når jeg blir stor!» Ops, sladring til mamma var en strek i regninga. Mamma kom løpende til og sa med en stemme som både var sint og lo på en gang: «Hva er det du sier!?» «Anne Helene sier jeg må pule når jeg blir stor», snufset lillesøster.
Lillesøster fikk trøst, og jeg fikk kjeft. «Gå og vask munnen din!» kommanderte mamma. «Ja vel», svarte jeg og tenkte at litt vann i munnen var vel ikke så galt. «Med SÅPE!» fortsatte mamma. «NEI!» ropte jeg og smatt vekk.

Lenger kom jeg ikke med den saken. Jeg ante ikke noe mer om ordet, bortsett fra at jeg nå skjønte at det var så forbudt at man måtte vaske munnen med såpe hvis man sa det høyt.
Ble du noe klokere?

OFF
ahg


Søk

Lille Lenes Scene


Her er det stemmen til mitt indre barn som får utfolde seg.
Rett på sak og med glimt i øyet.
Kos deg!
Hilsen Anne Helene Grøntoft